Skip to main content

Techniek in de zorg: ‘we moeten er nog aan wennen maar het verbetert de kwaliteit’

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)

Miauw zegt de robotpoes als je ‘m oppakt. Als je aait gaat-ie spinnen. Vooral krijg je door de ‘robotpoes’ op een makkelijke manier contact met bewoners met dementie, vertelt Charissa, teammanager in het Flevohuis. “Oók met mensen die zich niet meer goed kunnen uiten.”ZGAO Techniek in de zorg

Wij noemen ‘m gewoon Poekie, zegt ze nuchter, terwijl die op schoot zit bij meneer Barels. In de huiskamers in het Flevohuis waar mensen met dementie wonen is hij een groot succes. “Via Poekie ontstaat verbinding. Even samen aaien samen, lekker kneuteren. Tegen de bewoners zeg ik als ik ‘m breng: wilt u even op Poekie letten?”

Dan: “We hebben een beetje een futuristisch beeld van robots maar dit bestaat ook.”

Het leven prettiger maken

Technologie in de zorg is er en gaat een steeds grotere rol spelen, mede door de groei van het aantal ouderen en een tekort aan personeel. De ontwikkelingen gaan snel. Wat kan je doen om het leven prettiger te maken, van het personeel in de zorg én van de cliënten? In de Thuiszorg worden bijvoorbeeld medicijndispensers gebruik, apparaatjes die waarschuwen als het tijd is om je medicijnen in te nemen. Neem je ze niet dan wordt dat automatisch doorgegeven aan het thuiszorgteam. Ook voor hulp bij het aantrekken van steunkousen zijn er elektrische apparaten.

Meer vrijheid

“Dit betekent behalve tijdwinst ook meer bewegingsvrijheid voor cliënten, die hoeven niet thuis te zitten wachten tot een medewerker van de Thuiszorg er is,” vertelt Charissa. “Meer vrijheid en meer regie over je eigen leven.” Ook bijzonder: “We hebben een musicus in huis die muziek en geluiden componeert die zijn afgestemd op de bewoner, waardoor die zich fijn en vertrouwd voelt. Zoals de stem van een partner, het stadse geluid van de tram of het ruizen van de zee.”

Er zijn veel meer voorbeelden van techniek die zijn intrede heeft gedaan. Zoals oogdruppelbrillen en hoofdkussens met ingebouwde speakers waarmee bewoners prettig inslapen. Via tablet Compaan hebben cliënten van de dagcentra ook vanuit huis makkelijk contact met medewerkers. Want door beeldbellen kan je ook op afstand even samen een spelletje doen of de agenda bekijken.

Meneer Barels zit intussen gezellig met Poekie. Zijn vrolijk ingerichte kamer staat vol lijstjes en beeldjes, ook van poezen. Aan de wand hangt een schilderij met een kat erop. Die heeft hij zelf gemaakt in het atelier, vertelt hij. “Ik hou van katten. Ik had er vroeger maar zeven. Het zijn leuke eigenwijze beestjes.”
Dan moet hij gaan, want de bingo wacht. Net zoals Poekie een hit in het Flevohuis.

Bron: de Brugkrant maart 2025 door Linda van den Dobbelsteen